Nyest-űzés hanghatással

Az autók védelmére sok gyártó kínál olyan ultrahanggal működő berendezést, amit főleg az autó motorterébe építve, szabályos – vagy szabálytalan – időközönként olyan hangot hallat, ami – elvileg – elűzi a nyestet. Az ilyen készülékek hatásosságára a gyártók – természetesen – esküsznek, a kommentelők viszont gyakran hatástalannak ítélik őket.

Nálunk – szerencsére – még nem okoztak a nyestek kárt a motortérben, pedig rendszeresen bejárnak, erről tanúskodnak az ott fellelhető lábnyomok is, sőt az egy ízben „ottfelejetett” döglött vakond is. Engem tehát inkább zavarnak az autók tetején hagyott nyomok. Ezek ellen megint csak egy kültérben elhelyezhető ultrahangos riasztó lehetne hatásos de ezzel – mint a fénnyel működő riasztóval is – megint csak az a probléma, hogy nem csak a nyestekre lenne hatással, hanem minden környéken járó, vagy lakó élőlényre, pl. a szomszéd kutyájára is.

Számomra tehát a hanggal történő elriasztás nem tűnik elfogadható megoldásnak.

Házi praktika rádió üzemeltetése a nyest-lakta helyeken. Ez általában a birtokba vett padlások esetén alkalmazott módszer. Lényege az, hogy egy állandóan – éjjel is – sugárzó rádióállomásra hangolt rádiót kell a védendő területen elhelyezni. A várakozás szerint a folyton változó hanghatás majd elriasztja a nyesteket.

Legyen állandó térzene a kocsik körül? …