Nyest-űzés fényhatással

A nyestek – természetes viselkedésük szerint – alkonyatkor kelnek útra, és pirkadatkor fejezik be napi portyájukat, tehát többnyire az éjszaka sötétjében. Logikusnak tűnik tehát a gondolat, hogy ha nappali fényt varázsolunk a védendő területre akkor nem mennek oda. Ezt megtehetjük úgy, hogy folyamatosan világítunk a védendő területen, de úgy is, hogy egy mozgásérzékelővel csak akkor gyújtunk fényt, amikor megjelenik a nyest. Mindkettő viszonylag költséges megoldás – bár a LED-es lámpák korában már akár elviselhető költséggel is kivitelezhető – de mindenképpen azzal jár, hogy a saját, és/vagy a környezetünk éjszakai nyugalmát zavarjuk vele.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az állandó világítást a nyestek néhány nap alatt megszokják, és a mozgásra bekapcsolódót is idővel kiismerik.

Nekünk a kocsibeálló felé ablaka nyílik a háznak és számtalan esetben előfordult, hogy akkor jártak a kocsik tetején, amikor bent még világos volt, sőt alkalmanként a TV villódzó fénye is kilátszott, és őket ez sem zavarta.

A felvételeket készítő kamera beépített infravörös LED-lámpával is rendelkezik és e mellé még további két infravörös LED-reflektort is felszereltem. Az infravörös fényt – állítólag – az állatok nem látják, de ez szerintem nem lehet igaz, mert ha mi emberek is látjuk a derengő piros fényüket, akkor nekik, az éjszakai életmódhoz alkalmazkodott szemükkel még inkább látniuk kell. Tapasztalataim alapján állíthatom, hogy ezek a lámpák nem ijesztik el a nyesteket, hiszen akkor nem készülhettek volna el a MartensCam felvételei. A kamerában van egy apró zöld LED, ami akkor villan fel, amikor mozgást érzékel. Ezt a fényt biztosan észrevették a nyestek is, erről árulkodnak azok a pillanatok, amikor egyenesen belebámulnak a kamerába, de ezt is szemmel láthatóan megszokták.

Számomra tehát a fénnyel történő elriasztás nem tűnik elfogadható megoldásnak.