Nyest-mérgezés

Vannak akik számára a “Nyest-bosszúság” oldalon leírt jelenségek elegendő indokot adnak arra, hogy elpusztítsák a károkozó nyesteket. Ennek legkézenfekvőbb módja a mérgezés.

Ez a megoldás számomra teljességgel elfogadhatatlan, ráadásul még közveszélyes is.

Közveszélyes, mert nem lehet irányítottan, csak őket megmérgezni. A mérgezett csalétekből ehet ‘ártatlan’ állat is, például sün, vagy a szomszéd macskája, sőt áttételesen az elpusztult állat teteméből a környék kutyái, rókái, ragadozó madarai és még ki tudja mi minden állat. Ha pedig nem fogyasztják el a tetemet más állatok akkor az oszladozó húson élősködő kórokozók, férgek és rovarok terjeszthetnek rettenetes kórságokat akár ránk emberekre is. Ugyanis az áldozat a csalétekben kitett méreg elfogyasztása után nem azonnal pusztul el, hanem később, a mérgezés helyétől távol, nagy kínok között, esetleg a búvóhelyén – lehet, hogy éppen a saját padlásunkon.

Ráadásul az elpusztított nyest esetére is igaz az amit már a nyest-csapdázásnál leírtam, azaz, hogy:

“Lehet, hogy az adott territóriumon élő nyestet ‘kiiktatták’, de csak idő kérdése, hogy egy másik példány átvegye a területét és elölről kezdődjön a harc nyest és nyestűző között.”