Nyest – bosszúság

Zöldövezetben lakom. Gyerekkoromban a belvárosban éltem, és folyton a külvárosba, vagy még inkább az agglomerációba vágytam. Ez a vágyam idővel teljesült, de ezzel együtt meg kellett tapasztalnom, hogy a természet közelségével bizonyos nehézségek is együtt járnak. Például, hogy együtt kell élni a vadállatokkal.

Gyönyörködtető dolog szemlélni a madáretetőre járó színes madársereget, vagy a fákon ugrándozó mókusokat, hallgatni az ezerféle madárdalt, vagy az éjszaka neszező sündisznót, de ezek az édes kis teremtmények bosszantó nyomokat is tudnak hagyni maguk után.

Pontosan a várostól távoli életmód miatt, mifelénk szükségszerű dolog, hogy autóval járunk. Megbecsülöm és amennyire lehet óvom az autómat, de sajnos a házunk építésekor nem futotta garázsra csak egy fedett kocsibeállóra, ráadásul a családban két autó is van, így a másiknak egyenesen a csillagos ég alatt kell éjszakáznia. A szabadban parkolásnak pedig az az ára, hogy az autóink örökké teli vannak az állatok nyomaival.

Ha a városban járok, az autók némelyikéről pontosan meg tudom mondani, hogy a gazdájuk – hozzám hasonlóan – a külvárosból, vagy a város körüli kistelepülések egyikéről, jött, mert tappancs-nyomok, maszatolások, piszkítások éktelenítik autóikat.

Ezekért a bűnjelekért legtöbbször a NYESTEK a felelősök. 

Lemoshatod te az autódat akár minden nap, ha ugyanott parkolsz mint előző éjszaka, másnap a szélvédőn kitekintve már személheted is a bestiák lábnyomait, a tetőről pedig vakarhatod a piszkukat.

A nyestek valójában – a maguk nemében – szép és kedves kis állatok. Nem tehetnek arról, hogy territóriumukat jelölő, akrobatikus ügyességű, életrevaló kis-ragadózóknak születtek. Szerintem nincs jogunk elítélni őket azért mert – hozzánk hasonlóan – a szokásaiknak megfelelően próbálják élni az életüket, inkább ki kell találni annak a módját, hogy hogyan tudunk együtt élni velük anélkül, hogy bosszúságot okozzanak nekünk.

Elhatároztam tehát, hogy valami módon elüldözöm a nyesteket az autóinkról.

Kutakodtam az interneten, hogy miképpen is lehet védekezni ellenük, találtam is számos praktikát, de mindegyik mellett szólnak érvek és ellenérvek is.
Szeretném kiválasztani a legjobb nyest-űző módszert, ennek érdekében hoztam létre ezt a honlapot.
Felszereltem egy éjjellátó kamerát, amivel legalább egy évig nyomon fogom követni az autóinkon ‘randalírozó’ nyesteket.
Remélem, hogy a szokásaik és viselkedésük elemzésével meglelem majd a biztos módszert, amivel magamnak és a hozzám hasonló cipőben járó autóstársaimnak hatásos megoldással tudok majd szolgálni. Szeretném, ha a honlapom olvasóiból egy kis információs közösség alakulna ki, melyben mindenki megosztaná a többiekkel a tapasztalatait, ezzel is elősegítve a nyest-űző megoldás keresését. Végül de nem utolsósorban, az itt összegyűlt információk bizonyára érdekesek lesznek amatőr természetbúvárok számára is, de akár az állatok viselkedését kutatók is nyerhetnek majd belőle hasznos adatokat a munkájukhoz.

Ha érdekesnek találja ezt a területet, kérem iratkozzon fel, hogy mindig az elsők között kapjon információt a legújabb fejleményekről!