Nyest-krónika 2017. 02. 28. – éjjel – nyest-románc

EZ EGY IGEN RITKA FELVÉTEL

Két nyest érkezik a közelebbi autó hátulja mögött, látszik a két fénylő szempárjuk.

Először egy kisebb, talán nőstény nyest érkezik. Óvatosan lépdel az autó tetején, és láthatóan várja a társát. Ekkor megjelenik a fehér-mellényes nagyobb, feltehetőleg hím nyest. A hím nem fél, bátran szaglássza a nőstény nyomait, a nőstény viszont láthatóan óvatos és gyanakvón figyeli a hímet. A nőstény – mikor látja, hogy a hím nem bántja, – leül az autó tetejének sarkán. A hím mellételepszik, és egy ideig nagy egyetértésben üldögélnek egymás mellett. Szemlátomást évődnek, összeérintik a pofájukat, a nőstény még a mellső lábát is ráteszi a hímre.

Egy rövid, mozdulatlanul töltött idő után (ezalatt a kamera nem érzékelt mozgást) a nőstény leugrik az autó mögött, a hím viszont még egy ideig szaglászik és mászkál a kocsin, lecsúszdázik a szélvédőn, leugrik elöl, és komótosan eltűnik a kocsi alatt. Legvégül valamelyik szélsebesen átszalad a távolabbi kocsi előtt.

A szakirodalom szerint ekkortájt van a párzási időszak, minden bizonnyal egy jegyben járó nyestpárt sikerült lefilmeznem. Utána kell néznem, hogy mennyi ideig tart a nyestek vemhessége, mikortól számíthatok sok kis lábnyomra is az autókon.

Kár, hogy nincs elég fény a kocsi hátulján, be kell szereznem egy-két infravörös reflektort, hogy a jövőben ’tisztábban láthassunk’!


Vélemény, hozzászólás?